fbpx
13. september 2021

Nyt energimærke får direkte link til håndværkeren

Af: Michael Degn

Foto: Pressefoto

De nye energimærkningsrapporter er som noget nyt koblet med link til Håndværkerlisten. Af samme grund er det en god idé at skrive sig på listen som installatør, lyder opfordringen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Det kan være en rigtig god idé at registrere sin virksomhed på Håndværkerlisten hos Energistyrelsen. Årsagen er de nye energimærkningsrapporter, der blev sendt på gaden 1. september, og som noget nyt laver en direkte kobling fra rapporten til de relevante håndværkere.

– Det er en gratis vej til nye opgaver, og problemet opstår jo, når konkurrenten er på listen, men man ikke selv står der. Der er simpelthen ingen grund til ikke at stå på listen, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Læs også: Installatører kan se frem til mere bygningsdata

De nye rapporter har fået et ansigtsløft med et nyt layout og et hurtigt overblik med de tre mest oplagte råd til at energirenovere boligen. Her får køberen et hurtigt overblik over investering, årlig besparelse og direkte link ind til den gruppe af håndværkere, der er relevante. Rapportens layout er lavet på baggrund af  en analyse, der viste de forskellige barrierer, boligejerne har for at gå i gang med at renovere deres bolig. En af dem er hvilken håndværker, de skal bruge.

Mangler samkøring af lister
Selve Håndværkerlisten er dog ikke ny. Det samme gælder listen over VE-godkendte virksomheder, der blev indført for at blåstemple de virksomheder, der har taget den fornødne efteruddannelse i at installere blandt andet solceller og varmepumper. Den blev særligt aktuel, da det blev et krav at stå på listen, hvis kunden skulle have tilskud til at skifte oliefyret ud med en varmepumpe eksempelvis.

Håndværkerlisten har til gengæld ingen blåstempling fra Energistyrelsens side. Her er det udelukkende håndværkeren selv, der står på mål for det, de selv oplyser om deres kompetencer. Der er dog krav om, at man skal være med i en garantiordning.

Troels Hartung har svært ved at se, hvorfor listerne ikke automatisk kan køres sammen, så man som håndværker ikke behøver at registrere sig flere gange, hvis man allerede er registreret på listen over VE-godkendte virksomheder.

Læs også: Energimærkning straffer varmepumpe-ejere

I Energistyrelsen er svaret, at der er tale om to forskellige lister, hvor der sker en synkronisering den ene vej. Hvis man er registreret på VE-listen, så bliver oplysningerne automatisk kopieret over på Håndværkerlisten, men kun for de virksomheder der forinden har oprettet sig på listen.

– Vi har planer om at lave mere samkøring af listerne, men som det er nu i forhold til GDPR (persondataforordningen, red.), så skal virksomhederne selv oprette sig på Håndværkerlisten, og det opfordrer vi selvfølgelig dem til, siger Sarah Reuss Allingham, specialkonsulent i Energistyrelsen.

Om energimærkningsrapporterne:

  • De nye energimærkningsrapporter blev lanceret 1. september. Læs mere både design og funktioner her. De gamle rapporter gælder fortsat gyldighedsperioden ud.
  • I 2020 blev der udarbejdet 67.931 energimærkninger. Det er en stigning fra 59.557 i 2019.
  • Mere end hver fjerde af de energimærkede boliger har et E, F eller G-energimærke, som gives til boliger med den dårligste energitilstand.

Om Håndværkelisten:

  • For at komme på listen skal håndværkerne være omfattet af en garantiordning. Medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne er omfattet af TEKNIQs Garantiordning vedrørende tekniske installationer.
  • Det er gratis, og man kan tilmelde sig her: Tilmelding | Energistyrelsen (sparenergi.dk)
  • Ved tilmelding angiver man, hvilke energiløsninger, man ønsker at tilbyde og hvilke ordninger man evt. indgår i. Energiløsningerne findes her: Energistyrelsen | Find energiløsninger (sparenergi.dk)
  • Energistyrelsen bestræber sig på at opdatere Håndværkerlisten løbende. Alligevel kan listen dog indeholde forældede eller ukorrekte oplysninger.

Kilde: Energistyrelsen