fbpx
02. juni 2020

Nyt lærlingetilskud: – Nu er der ingen undskyldning

Af: Michael Degn

Ny aftale sikrer milliarder i lærlingetilskud, så nu er der ingen undskyldning, lyder det fra installationsvirksomheden Multi-Tech, der har 24 lærlinge ud af 110 ansatte.

De seneste 10 år har installationsvirksomheden Multi-Tech investeret mange kræfter i at uddanne de bedst mulige lærlinge. Det foregår med mentor og coach, hvilket de nye lærlinge-milliarder ikke kommer til at ændre på. Alligevel er ejeren ovenud lykkelig på branchens vegne over, at en ny trepartsaftale nu sikrer omkring 5,4 milliarder kroner til at kompensere virksomheder, der ansætter lærlinge.

– Jeg er rigtig glad. Det er den rigtige retning. Jeg har i mange år talt for, at man skulle give tilskud til de virksomheder, der giver svendebreve, siger Niels Jørgensen, der er medejer af Multi-Tech.

Læs også: Virksomheder får milliarder til lærlinge

Han begrunder det med, at det koster penge at prioritere uddannelsen af branchens fremtid. Virksomheden har eksempelvis en coach tilknyttet lærlingene, der hjælper med den personlige udvikling og dannelse. Derudover har Multi-Tech ansat en pensioneret faglærer til at udvælge de bedste og mest motiverede lærlinge i området.

– Det betyder så også, at i løbet af vores 15-årige levetid som virksomhed, er under fem lærlinge faldet fra undervejs, siger Niels Jørgensen.

Ud af 110 ansatte i firmaet er de 24 lærlinge, da Niels Jørgensen ser det som et samfundsansvar at løfte opgaven med at uddanne nok til den fremtid som trods krise stadig spår mangel på faglært arbejdskraft.

– I løbet af mit 40-årige arbejdsliv har man altid sagt, at der er for få elektrikere. Men sandheden er jo også, at de fleste virksomheder ikke lukker trods en krise, så kør nu de lærlinge ind, siger Niels Jørgensen.

Kom ind i lærlinge-kampen

Selvom han har forståelse for, at nogle ikke kan tage lærlinge ind, så opfordrer han sine kolleger til at smide noget af sortsynet og prioritere uddannelsen af lærlinge. På den måde er trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter en kærkommen lejlighed til at gøre det med ro i maven, mener han.

– Nu er der i hvert fald ingen undskyldning for ikke at ansætte flere lærlinge, siger Niels Jørgensen.

Multi-Tech arbejder også på at lave sit eget akademi, hvor lærlingene skal vil blive undervist i virksomhedens værdier, markedsføring og kundekontakt blandt andet. Det er tænkt som en lille uddannelse i uddannelsen, der også skal have en dannende effekt, forklarer Niels Jørgensen.

Elinstallationsvirksomheden Multi-Tech har hovedsæde i Kalundborg med afdelinger i Sorø og Holbæk. Sidste år omsatte virksomheden for 100 mio.kr., og i år forventer Niels Jørgensen – trods krisen – at omsætningen ender i omegnen af 110 mio.kr.