fbpx
18. oktober 2018

Rigspolitiet: Vanskeligt at pågribe gerningsmændene

Af: Lasse Andersen

Foto: Joachim Rode

Rigspolitiet er opmærksomme på den bølge af tyverier, der har ramt installatørerne det seneste år. Men det er vanskeligt at pågribe gerningsmændene, fordi der er tale om ”omrejsende kriminelle”, lyder forklaringen fra politiet.

Det har høj prioritet for Rigspolitiet at stoppe de tyve, som stjæler værktøj og dyre maskiner fra installatørerne. Det understreger vicepolitiinspektør i Nationalt Efterforskningscenter Lars Mortensen overfor installationsmedierne.dk.

Melding kommer på baggrund af TEKNIQs medlemsundersøgelse, som viser at 52 procent af installatørerne har været udsat for tyveri inden for det seneste år – enten fra byggepladsen, servicevognen eller virksomhedens domicil.

Læs også: Hver anden installatør ramt af tyveri inden for et år

Efterspørger forebyggelse
– Vi er fuldt opmærksomme på at varebiler, byggepladser og værksteder er populære mål for tyve, fordi der ofte er tale om store værdier, som er relativt lette at omsætte. Vi er derfor løbende i dialog med håndværker- og byggebranchen om problemstillingen og opfordrer derfor fortsat byggepladser og håndværkere til at tage deres forholdsregler og forebygge så godt som muligt fx via sikringsanordninger og mærkning af værktøjet, så det bliver sværere og mere risikofyldt at stjæle, siger Lars Mortensen og fortsætter:

– På den måde øger vi også sandsynligheden for at politiet har noget at arbejde videre med, når vi fanger en mistænkt. Det er vores opfattelse, at denne form for kriminalitet ofte begås at omrejsende kriminelle, der kun kortvarigt “arbejder” i bestemte områder, for herefter at rykke videre til et nyt område. Det gør det vanskeligt at pågribe gerningsmændene, men det er noget vi prioriterer højt.

Læs også: DF: Omvendt grænsekontrol skal stoppe tyveri af værktøj

I bedring
Vicepolitiinspektøren mener, at udviklingen går den rigtige vej, når det specifikt gælder indbrud i varebiler.

Antallet af anmeldelser om tyveri herfra ligger på 5.194 for de første tre kvartaler i 2018. Det er omtrent 12 procent færre anmeldelser end samme periode i 2017, hvor antallet af anmeldelser landede på 5.926. Antallet af sigtelser endte i de samme perioder på henholdsvis 269 og 237.

Det er dog hver at bemærke, at antallet af anmeldelser i 2017 lå markant højere end de fem foregående år.