fbpx
01. september 2021

Sådan minimerer du støj i varmeanlæg

Støj i varmeanlæg er desværre ikke en sjældenhed og irriterende for både husejer og den installatør, der skal finde årsagen. Særligt fordi der altid vil være risiko for transport af støj og vibrationer i et varmeanlæg, kan der nemlig være mange årsager til lydene. Og da ikke to installationer er ens, er det ikke altid let at finde støjkilden.

Derfor kan det være en god hjælp med et overblik over et par forhold, du som installatør bør være opmærksom på, når du leder efter støjkilden.

PRIMÆRE ÅRSAGER

  • Mangelfuld idriftsættelse – fx at anlægget drifter med højere flow end nødvendigt
  • Manglende indregulering
  • Forkert dimensionering af anlægskomponenter – fx at rørføring er dimensioneret forkert ift. ønsket flow, så der opstår friktionsstøj i rør og ventiler.

ANDRE ÅRSAGER

  • Luft i anlægget. Kan resultere i slag-støj fra rør og ventiler. Opstår tit, når delkomponenter udskiftes.
  • Resonansstøj. Kan skyldes, at pumpen drifter på samme frekvens som den neutrale frekvens for varmeanlægget . Støjgenen kommer fra rørene.
  • Kavitationsstøj. Kan skyldes forkert tryk på grund af defekt ekspansionsbeholder eller lukkede ventiler.
  • Urenheder i pumpen eller radiatorventiler.

Grundfos ALPHA2, ALPHA3 and UPM3 cirkulationspumper kan indreguleres med Grundfos GO Balance-appen og er testet i vores professionelle lydlaboratorium.

NØGLEN TIL STØJSVAGE VARMEANLÆG

Alle Grundfos’ cirkulationspumperne er testet i henhold til ISO 3745-standarden samt til, hvordan de præsterer, når de er installeret i en kedel og et komplet varmeanlæg. Uanset antallet af tests og resultater vil det dog aldrig være muligt at genskabe de mange forskellige installationssituationer, som en cirkulationspumpe kan indgå i.

Det er her, at du som installatør og med din gedigne fagviden og erfaring kan sikre, at det enkelte varmeanlæg bliver så støjsvagt som muligt i forhold til de faktiske installationsforhold.

Og vælger du en cirkulationspumpe, som giver mulighed for at indstille reguleringsformerne nøjagtigt eller som automatisk tilpasser sig driften, kan du fx fjerne ustabilt flow og tryk, så risikoen for støj reduceres til et minimum.

 

VIL DU VIDE MERE?

Lær mere om varmeanlæg