28. januar 2019

Sikkerhedsstyrelsen varsler mere LED-kontrol

Af: Mikkel Svinth Rødgaard

Foto: Colourbox

Resultatet af Sikkerhedsstyrelsens kontrol af LED-produkter, hvor der blev fundet fejl i 19 af 30 produkter, giver anledning til yderligere kontrol af markedet, oplyser styrelsen.

Fejl i 19 ud af 30 tilfældigt udvalgte LED-produkter. Det blev resultatet af en kontrolindsats, som Sikkerhedsstyrelsen netop har offentliggjort resultatet af.

Læs også: Kontrol: To ud af tre LED-produkter er ulovlige

I kølvandet på resultatet har styrelsen bedt fabrikanter og EU-importører om at stramme op på egenkontrollen med produkterne, blandt andet ved at henvende sig til fabrikanternes brancheorganisationer.

Omfanget af fejl har desuden vist sig så omfattende, at der er behov for yderligere kontrol af markedet. I løbet af 2019 vil Sikkerhedsstyrelsen derfor foretage endnu en kontrol af LED-produkter, oplyser styrelsen.

– Når vi vælger vores kontroller ud, gør vi det risikobaseret. Det betyder, at vi kigger der, hvor vi mener, der vil være problemer ud fra vores erfaringer fra anmeldelser og lignende. Resultatet af indsatsen viser et behov for mere kontrol. Derfor kører vi endnu en indsats i 2019 på LED-belysning. Det vil både være lamper og armaturer. Når vi opdager, at der er problemer på et bestemt område, så følger vi naturligvis op med mere kontrol, lyder det i et skriftligt svar fra kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Lone Brose.

Læs også: FABA-direktør kalder kontrol-resultat “rystende” 

Overordnet viste den seneste kontrol, at fabrikanterne har styr på certificering, standarder og produktionskontrol i forhold til det samlede produkt. Der, hvor produkterne fejlede, var på delkomponenter. Og det er fabrikanterne ansvar, at hele produktet er i orden, også når de bruger delkomponenter fra andre fabrikanter i produktet.

Hovedparten af de testede produkter var forbrugerrettede, mens nogle få af de 30 produkter var rettet mod det professionelle marked, oplyser Sikkerhedsstyrelsen.