fbpx
30. juni 2021

Firmabilens ladestander bliver skattefri

Af: Michael Degn

Fra 1. juli bliver ladestandere til firmabiler på hvide plader ikke længere beskattet.

Indtil nu er medarbejderne blevet beskattet af firmabilens ladestander ved hjemmet og installationen af den. Fra 1. juli er det dog slut som følge af en politisk aftale på området, der er målrettet firmabiler på hvide plader.

– Det giver ikke mening, hvis medarbejderen skulle holde et eller andet sted ud i byen og lade elbilen op. Derfor er det interessant at få ladestandere på bopælen, og det er kun en fordel, at man nu fjerner et irriterende problem, siger Niels Sonne, der er statsautoriseret revisor med speciale i skatteforhold hos Deloitte.

De nye skatteregler vækker glæde hos EL:CON, der er i gang med at udskifte sin bilpark til el. Her har det en betydning, om virksomhedens medarbejdere bliver beskattet af ladestander og installation.

– Usikkerheden blandt medarbejderne er fjernet, og så bliver det mere attraktivt at anskaffe sig en elbil, når man ikke bliver beskattet af ladestanderen, siger Jesper Knudsen, der er administrerende direktør i EL:CON.

Gule eller hvide plade
Omlægningen sker i forhold til beskatningen af firmabiler på hvide plader, der er at betragte som fri bil. EL:CON har i øjeblikket 10-15 af den slags som el- eller plugin-hybridbiler. Til sammenligning har virksomheden 27 eldrevne servicevogne på gule plader, og 20 nye til levering om en måneds tid. Af samme grund har det været vigtigt for virksomheden at få sikkerhed for, at medarbejderne ikke blev beskattet af ladestanderen i hjemmet til servicevognene på gule plader. Skatteminister Morten Bødskov har i et svar fra 2019 slået fast, at den arbejdsgiverbetalte ladestander ikke kommer til at koste medarbejderen på skattebilletten, når den eldrevne varevogn på gule plader kun bliver brugt til erhvervskørsel.

Den del gælder fortsat, da den politiske aftale kun omfatter beskatning af fri bil på hvide plader, forklarer revisoren fra Deloitte. Til gengæld er det vigtigt, at der uanset biltype er måler på ladestanderen, så forbruget kan aflæses.

– Praksis er i dag, at gulpladebiler er beregnet til erhvervskørsel, og derfor skal ladestanderen heller ikke beskattes. Men det er helt afgørende – uanset om det er en elbil på hvide eller gule plader, at der er måler på ladestanderen, da arbejdsgiveren kun må betale for den strøm, der går til firmabilen, siger Niels Sonne, revisor med speciale i skatteforhold hos Deloitte.

TEKNIQ Arbejdsgiverne har tidligere samlet en række råd, regler og vejledninger i forhold til varebiler på gule plader – blandt andet ladestandere – som du kan læse mere om her.