fbpx
06. februar 2019

Skoleelever fik svar på spørgsmål om erhvervsuddannelser

Af: Jesper Melgaard

Foto: Jesper Melgaard

I et forsøg på at få ikke mindst flere piger til at vælge en erhvervsuddannelse var ”Boss Ladies”-projektet tirsdag forbi Susåskolen i Næstved, hvor spørgelysten hos fire syvende- og ottendeklasser blev både vækket og stillet.

Om 10 år kommer Danmark til at mangle cirka 17.000 faglærte i bygge-, anlægs- og installationsbrancherne. Alligevel holder især pigerne sig stadig tilbage, når det gælder om at vælge en erhvervsuddannelse indenfor de nævnte brancher.

”Boss Ladies”-projektet, der netop har til formål at inspirere flere piger til, at kigge i retning af erhvervsskolerne, tager derfor land og rige rundt for at besøge landets folkeskoler. Tirsdag var det fire syvende- og ottendeklasser på Susåskolen i Næstved, der fik besøg.

Her fik eleverne i halvanden time mulighed for at gøre op med de mange fordomme om erhvervsuddannelserne og de fik et indblik i virkeligheden som lærling i bl.a. installationsbranchen.

– Det nytter ikke noget, at vi afskriver halvdelen af Danmarks befolkning som potentiel faglært arbejdskraft. Men skal vi have flere piger til at vælge en erhvervsuddannelse og dermed få en spændende og udfordrende karriere, er det afgørende, at alle, både forældre, skolelærere, ungdomsvejledere og især de unge selv, dropper fordommene. Det håber vi, at Boss Ladies kan være med til at sørge for, siger Tina Voldby, der er underdirektør i TEKNIQ.

Kernen i Boss Ladies er 31 inspirerende kvinder, som selv har valgt en erhvervsuddannelse. Under besøgene på folkeskolerne deler de ud af deres egne erfaringer som faglærte. På Susåskolen var det bl.a. Tanne Hyllestad, der er i lære som vvs-energispecialist i Næstved-virksomheden, Hyllested VVS, som svarede på de mange spørgsmål fra eleverne.

– Jeg synes, det er vigtigt at vise, at der ER kvinder i håndværksbranchen, og at vi har brug for flere af dem. Min far er vvs’er, og jeg har været med ham ude og arbejde i ferier og weekender, hvor jeg fandt ud af, at det var lige præcis det, jeg ledte efter. Den viden vil jeg gerne give videre til eleverne her, fortalte Tanne Hyllested.

Brud med klassiske kønsroller
Og der er brug for at trække flere piger til erhvervsskolerne. Ifølge en undersøgelse fra TEKNIQ er kun ni procent af de beskæftigede i bygge-, anlægs- og installationsbranchen kvinder. Og blandt dem, der inden for de seneste 10 år eksempelvis uddannede sig til elektriker, var blot 1,7 procent kvinder.

– Jeg oplever, at de unge stadig følger de stereotype kønsrollemønstre, hvor pigerne går gymnasievejen, mens drengene spreder sig mere ud i forskellige retninger. Sådan et arrangement som det i dag gør, at pigerne får set nogle rollemodeller, de ikke er vant til at se, og det tror jeg er rigtig vigtigt, sagde Britt Rindom, som er matematik- og samfundsfagslærer i udskolingen på Susåskolen.