fbpx
18. maj 2020

Hvordan påvirker ny ferielov lærlinge?

Spørgsmål besvaret af: Kim Koch, advokat og konsulent, TEKNIQ Arbejdsgiverne

Spørgsmål

Vi har nogle lærlinge, der begyndte deres uddannelsesaftale hos os den 1. januar 2020. Vi kan forstå, at lærlinge har ret til betalt ferie første og andet hele ferieår, efter de er begyndt, hvis begyndelsestidspunktet ligger før den 1. juli. Men hvordan fungerer det i forhold til overgangsperioden til den nye ferielov?


Svar

Reglerne om overgangsperioden til den nye ferielov indeholder intet om lærlinge og elever, men det har ikke været hensigten, at lærlinge og elever skal stilles bedre end andre medarbejdergrupper. Det betyder, at lærlinge har ret til betalt ferie i 16,64 feriedage fra 1. maj 2020 til 31. august 2020. Man skal som virksomhed betale fuld løn, hvis lærlingen ikke har optjent feriepenge fra tidligere ansættelsesforhold. Har lærlingen optjent feriepenge fra et tidligere ansættelsesforhold, skal disse modregnes i lønnen under ferie.

Læs også: Få styr på den nye ferielov

Hvis lærlingen ikke afholder alle 16,64 feriedage fra 1. maj 2020 til 31. august 2020, kan disse dage ikke overføres til den nye ferieafholdelsesperiode/nye ferielov fra 1. september 2020, da lærlingen i dette tilfælde ikke har optjent feriedagene. Feriedagene tabes derfor, hvis ferien ikke afholdes, hvorefter lærlingen begynder at optjene ferie fra 1. september 2020 og frem.

Lærlingen går dog ikke glip af muligheden for at holde ferie med løn, selvom han ikke holder alle 16,64 dage i ovennævnte periode. Det skyldes, at den nye ferielov giver ret til 25 dages betalt med løn fra 1. september 2020, når lærlingen er ansat før denne dato.