fbpx
10. februar 2020

Skal jeg fremføre beskyttelsesledere?

Spørgsmål besvaret af: Egon Hansen, konsulent, TEKNIQ Arbejdsgiverne

Spørgsmål

Jeg skal i gang med at renovere en del ældre boliger, hvor der ikke er fremført beskyttelsesledere. I hvilket omfang skal jeg fremføre beskyttelsesledere i installationen?


Svar

Når man laver noget nyt, skal det nye overholde gældende regler. I praksis betyder det, at udvidelser eller ændringer på eksisterende installationer skal udføres efter gældende regler. Den del af en eksisterende installation, som ikke er omfattet af udvidelsen eller ændringen, vil stadig være lovlig efter de regler, der var gældende på udførelsestidspunktet.

Spørgsmålet relaterer til et levn fra tidligere lovgivning, hvor installationer i ældre boliger kunne udføres efter nogle særlige danske regler. Her tillod man at udelade beskyttelsesledere i boliger med HPFI-beskyttelse, for den del af installationen der blev anbragt inde i selve boligen.

Sådan er det ikke længere. Nu er alle installationstyper lige for loven, hvilket betyder, at der er krav om, at der fremføres beskyttelsesleder til nye tilslutningssteder – altså det, der er det nye, når man renoverer en bolig.

Gældende lovgivning har dog en lempelse ved mindre udvidelser på eksisterende installationer, hvor der ikke er fremført beskyttelsesleder. Man kan nemlig ifølge installationsbekendtgørelsen etablere to nye tilslutningssteder uden at fremføre virksom beskyttelsesleder, forudsat at de nye tilslutningssteder er beskyttet af en RCD med mærkeudløsestrøm på højst 30 mA.

Her skal man huske på, at en dobbelt stikkontakt tæller som to tilslutningssteder.