fbpx
14. september 2020

Skal medarbejderen have løn, når børnene skal til lægen?

Spørgsmål besvaret af: Kim Koch, advokat og konsulent, TEKNIQ Arbejdsgiverne

Spørgsmål

En af vores medarbejderes børn blev syg forleden, og det var nødvendigt at tage til lægen. Vi mener, at lægebesøget skal foregå uden løn, da det jo ikke var medarbejderens egen sygdom, der var årsag til lægebesøget. Medarbejderen siger nu, at han mener at kunne få betaling i henhold til den nye overenskomst, når han skal tage til lægen med sit syge barn. Er det rigtigt?


Svar

Reglerne om lægebesøg i forbindelse med børns sygdom kom ind i overenskomsten fra den 1. maj 2020 og findes i punkt 14, stk. 2.
Medarbejdere med seks måneders anciennitet og ansatte under uddannelse, der har hjemmeboende barn/børn under 14 år, har ret til frihed, hvis barnet skal til læge.
Medarbejderen skal naturligvis huske at aftale fraværet med virksomheden så tidligt som muligt. Medarbejderen har ikke ret til løn for at tage til læge med sit barn, men medarbejderen kan få udbetalt et beløb fra sin SH-konto ifølge VVS-overenskomstens punkt 17, stk. 2. Beløbet udgør 1.200 kroner.
For ungarbejdere udgør det tilsvarende beløb 700 kroner. Medarbejderen kan dog aldrig få udbetalt mere, end det beløb, der står på SH-kontoen.
Det er en god idé at kunne dokumentere, at medarbejderen har anmodet om at få udbetalt beløbet fra SH-kontoen, hvis der senere måtte opstå en tvist.