04. oktober 2018

TEKNIQ kritiserer snæver udbudsstrategi

Af: Jesper Melgaard

Landets største bygherre, Bygningsstyrelsen, vil fremover udelukkende benytte total- og hovedentrepriser. En strategi, som ifølge TEKNIQ kan betyde, at det bliver sværere at sikre optimale installationsløsninger i de enkelte byggeprojekter.

På baggrund af nogle mere eller mindre mislykkede byggeprojekter – ikke mindst det meget omtalte Niels Bohr-byggeri, har Bygningsstyrelsen, der er Danmarks største bygherre for nylig besluttet, at man fremadrettet helt dropper fag- og storentrepriser og i stedet udelukkende vil benytte total- og hovedentrepriser.

Læs også: Niels Bohr-bygningen – en byggeskandale til 1,3 milliarder

Det er en beslutning, som ærgrer TEKNIQ.

– Det er både forkert og voldsomt forenklet at udpege valget af entrepriseform som den altoverskyggende årsag til de mange problemer i eksempelvis Niels Bohr-byggeriet. Og skal man tro evalueringerne af projektet, er det stærkt tvivlsomt, om det havde ændret noget som helst, hvis byggeriet i stedet var blevet udbudt som hovedentreprise, siger Niels Jørgen Hansen, der er administrerende direktør i TEKNIQ.

Kan koste på teknikken
Den nye udbudsstrategi kan ifølge Niels Jørgen Hansen i sidste ende komme til at koste brugerne af byggerierne dyrt.

– I forbindelse med teknisk tunge byggerier vil det være problematisk at overlade ansvaret til en hovedentreprenør, der ikke har sine primære kompetencer på netop det tekniske område. I praksis kan det betyde, at man til sidst står med bygninger og løsninger, der i bedste fald kun udnytter en del af deres potentiale og i værste fald er forældede, den dag de tages i brug, siger Niels Jørgen Hansen.

Han understreger, at det især ved teknisk avancerede byggerier er vigtigt, at bygherren involverer sig aktivt både før og under byggeprocessen.

– Det er den eneste mulighed for at undgå, at de tekniske installationer skubbes i baggrunden som del af en total- eller hovedentreprise. Netop her kunne der være sund fornuft i at vælge en anden entrepriseform, som i højere grad tager højde for det konkrete projekts tekniske krav. Men med Bygningsstyrelsens nye udbudsstrategi er dette ikke længere en mulighed, siger Niels Jørgen Hansen.

En ny rolle for installatørerne
En logisk løsning kan være, at de tekniske installatører i højere grad påtager sig rollen som hovedentreprenører.

– Problemet er bare, at det er de færreste virksomheder, der har den nødvendige erfaring til at kunne overtage denne opgave. Det kan naturligvis ændre sig i takt med, at netop de tekniske installationer får stadig større betydning for de samlede byggeprojekter. Men indtil det sker, er det en fejl at holde fast i dogmet om total- og hovedentrepriserne som det eneste saliggørende, understreger Niels Jørgen Hansen.