fbpx
12. april 2021

Styrelse forsvarer tilskudskaos

Af: Michael Degn

Bygningspuljen blev væltet bagover af ansøgere i sidste uge, og mange husejere fik ikke det tilskud til energirenovering, de havde sat næsen op efter. Det har medført kritik fra både branche og befolkning, men Energistyrelsen fastholder, at situationen var umulig at undgå.

På slaget 10 var der sidste onsdag 30.000 danskere i kø til at få tilskud via Bygningspuljen. Godt 12 timer efter åbningen måtte Energistyrelsen trække i nødbremsen og lukke for ansøgninger, da de 250 millioner kroner i puljen var opbrugt. På det tidspunkt var der tikket 8600 ansøgninger ind, men op mod 10 gange så mange havde været i kø i løbet af dagen.

Dermed fik mange ansøgerne en lang næse, hvilket har fået både installatører og husejere til at kritisere forløbet.

En af de installatører, der er frustreret over forløbet, er Torben Steffensen, der er direktør i elinstallationsvirksomheden VS Automatic. I et opslag på LinkedIn betegnede han ansøgningsrunden som et ”lotteri” og opfordrede samtidig regeringen og Energistyrelsen til at revurdere, hvordan fremtidige puljer skal fordeles.

Læs også: Vi risikerer, at boligejerne mister den grønne gejst

Situationen var dog svær at undgå, lyder det fra Energistyrelsen.

– Jeg kan sagtens forstå frustrationen, hvis man føler, at vi har lovet et tilskud, og man så ikke kan få det. Det er bare ikke flere penge, end der er, siger kontorchef Heidi Ingeman Koch til installationsmedierne.dk.

Hun understreger, at styrelsen havde ventet mange ansøgere – men slet ikke i nærheden af det antal, der kom til tasterne.

– Man skal huske på, at der sidste gang kom 19.000 ansøgninger i alt. Denne gang havde vi 30.000 i kø, da vi åbnede klokken 10. Det havde vi virkelig ikke forventet, siger Heidi Ingeman Koch.

Styrelse advaret om lille pulje
TEKNIQ Arbejdsgiverne havde på forhånd advaret om, at puljen ville blive løbet over ende og opfordrede derfor Energistyrelsen til at hæve beløbet i årets første ansøgningsrunde. Ikke mindst fordi der er en pukkel af ansøgere, som uden held søgte tilskud allerede i efteråret.

Læs også: Ny pulje står til at blive tømt på få dage

Den opfordring blev ikke imødekommet, så de resterende 425 millioner kroner i årets pulje bliver delt op i yderligere to ansøgningsrunder i løbet af 2021.

– Vi har valgt at dele puljen op, så dem, der køber hus nu, også har en chance for at komme med i puljen i efteråret og få skiftet deres oliefyr for eksempel, lyder forklaringen fra Heidi Ingeman Koch.

Som noget nyt havde Energistyrelsen denne gang gjort det muligt for at ansøgerne løbende at følge andelen af søgte millioner i puljen. Et online kø-system, som man kender det fra billetkøb til store koncertarrangementer, hindrede at ansøgningsportalen gik ned som følge af de mange ansøgere. Alligevel var det ikke uden fejl, da nogle ansøgere blev smidt af systemet, selvom de faktisk kunne dokumentere, at de havde et lavt nok nummer i køen til at ansøge. Af samme grund fik nogle hundrede ansøgere ifølge Heidi Ingeman Koch lov til at indsende deres ansøgning efter lukketid.

Hvornår det bliver muligt at søge igen er endnu ikke offentliggjort, men det bliver efter sommerferien og frem til årsskiftet.

Styrelsen vil nu evaluere, hvordan denne ansøgningsrunde er forløbet og justere frem mod næste ansøgningsrunde.