fbpx
18. januar 2021

Bygningspuljen tømt på fire dage

Af: Michael Degn

5.420 fik tilskud til blandt andet varmepumper via bygningspuljen sidste år. Det tog fire dage at tømme puljen, og selvom puljen er næsten tre gange så stor i år, vil den med stor sandsynlighed løbe tør alligevel.

Den 18. oktober klokken 18.23 var det slut. Efter fire hektiske dage var bygningspuljen tom.

– Dem, der kom ind 10 sekunder senere, fik ikke tilskud, siger Heidi Ingeman Koch, kontorchef i Energistyrelsen.

Styrelsens egen opgørelse viser, at 5.420 ansøgninger fik tilsagn om tilskud fra puljen, som fik 19.336 ansøgninger i alt efter først-til-mølle-princippet. Det vil med andre ord sige, at størstedelen blev mødt med et ”desværre – om igen”, og hvis de alle vælger at søge igen, så vil dette års pulje hurtigt få ben at gå på. I runde tal vil det svare til cirka 590 millioner kroner ud af en samlet pulje, som i år er på 675 millioner kroner.

– Puljen kommer nok til at løbe tør i år også, men hvornår det sker, ved vi ikke. Det kommer blandt andet an på, hvornår folk vælger at søge og til hvilke projekter, siger Heidi Ingeman Koch.

Løbende justeringer af puljen
Tilskudssatserne vil løbende blive justeret i takt med, at styrelsen får data ind på de konkrete projekter i puljen, der udover varmepumper også omfatter andre energirenoveringer som eksempelvis døre og vinduer.

– Bekendtgørelsen giver mulighed for, at vi også kan regulere tilskudssatserne, så vi ikke kommer til at overkompensere. Det kan være, at vi finder ud af, at markedsprisen kan være højere eller lavere, end det vi regner med, og så er vi forpligtet til at justere, siger Heidi Ingeman Koch.

Læs også: Tilskudsfest kan vise sig at blive meget kort

Hun regner med, at de første justeringer kommer til sommer. Der kan blandt andet være tale om konkrete justeringer i forhold til intelligent styring og store varmepumper i eksempelvis boligforeninger.

– Vi vil indarbejde vores erfaringer og blandt andet se på vinduer, som får et relativt højt tilskud. Er det tilskud rigtigt? Det får vi nu data for, siger Heidi Ingeman Koch.

Stormløb mod pulje
Ifølge kontorchefen kom der allerede den første dag 3.200 ansøgninger, da bygningspuljen åbnede 15. oktober sidste år. Det er derfor sandsynligt, at et lignende scenarie vil udspille sig, når den nye runde åbner på et endnu ikke offentliggjort tidspunkt i løbet af 1. kvartal af 2021. Herefter vil der være et par andre runder i løbet af året ”så længe lager haves”.

– Jeg synes bare, at det er fantastisk, at så mange har interesse for at søge puljen, og så skal man jo huske på, at næste år er nye puljer at søge frem til 2026, siger Heidi Ingeman Koch.

Puljen blev i år forhøjet fra 375 millioner kroner til hele 675 millioner kroner i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.