fbpx
10. juli 2018

Tyveri af varmepumper griber om sig

Af: Jesper Melgaard

Dyre varmepumper bliver i stigende grad stjålet, både før og efter de er installeret i danske hjem. Forsikring & Pension opfordrer boligejere og installatører til at notere serienummeret.

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den langfingrede del af befolkningen.

– Fra vores medlemsvirksomheder hører vi jævnligt om varmepumper, der bliver stjålet ude hos boligejerne. Det er en ny tendens, siger Søren Rise, der er chefkonsulent hos TEKNIQ.

Salget af varmepumper til danske boligejere er især det seneste år steget eksplosivt. Således steg salget af de billige luft-luft varmepumper fra 21.396 i 2016 til 35.504 sidste år. Og for de dyrere luft-vand varmepumper markerede de 6.289 installerede varmepumper i 2017 en stigning på hele 59 procent i forhold til året før.

– Det har åbenbart givet tyvene blod på tanden. De fleste tyverier sker i det tidsrum, der kan gå, mellem en varmepumpe er blevet leveret til kunden, og indtil den bliver monteret. Men vi hører også om tilfælde, hvor tyvene simpelthen afmonterer udedelen af varmepumpeenheden og stikker af med den. Det gælder især de dyrere anlæg, siger Søren Rise.

Let at afsætte stjålne pumper

Der findes foreløbig ingen præcise tal for omfanget af varmepumptyverierne, men hos de danske forsikringsselskabers brancheorganisation, Forsikring & Pension, bekræfter man tendensen.

– Vi hører, at det er større og dyrere varmepumper samt de små anlæg, der er monteret på sommerhuse. Og jeg kan godt forestille mig, at det kan være ganske let at komme af med anlæggene på hælermarkedet, siger Søren Kjeldmand, konsulent for sikring hos Forsikring & Pension.

– Derfor er det også vigtigt, at både boligejere og installatører sørger for at få noteret serienummeret på den enkelte varmepumpe, så man bedre kan spore de stjålne dele, siger Søren Kjeldmand.

Systematisk registrering

Den samme opfordring lyder fra varmepumpefabrikanten Bosch. Virksomheden har udviklet et system, der holder styr på serienumrene på de enkelte, solgte pumper, såfremt installatøren eller husejeren registrerer den.

– Som noget nyt vil systemet også blive tilgængeligt for den enkelte installatør og husejer, så de både kan se, om den pumpe, de får installeret, allerede er registreret på anden adresse, og ligeledes se hvornår den er registreret, siger Kevin Scott Walters, der er sales manager hos Bosch i Danmark.

Han har en helt logisk forklaring på, hvorfor det især er de dyrere og større anlæg, som tyvene går efter.

– Hvis tyvene prøver at skille en af de såkaldte luft-luft varmepumper ad, vil de miste anlæggets kølemiddel, og det vil ofte være næsten lige så dyrt at købe som en ny pumpe grundet kølemiddels pris på markedet, siger Kevin Scott Walters.

Hos Forsikring & Pension vil man nu gå i dialog med foreningens medlemmer for at få kortlagt problemets omfang nærmere.