fbpx
17. december 2018

Ulovlige armaturer florerer på nettet

Af: Mikkel Svinth Rødgaard

Foto: Grafik: Karin Winther

Fire ud af seks tilfældigt udvalgte armaturer købt på internettet er ikke godkendt til drikkevand, og kan derfor ikke bruges i Danmark. Det viser en markedskontrol, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har gennemført.  

Når kunderne selv køber armaturer over internettet, er der en reel risiko for, at produktet ikke er lovligt, da det ikke er godkendt til drikkevand i Danmark. Det viser en markedskontrol fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som netop er offentliggjort.

Styrelsen testede i løbet af sommeren seks armaturer og 11 blødgøringsanlæg fra 17 tilfældigt udvalgte internetforhandlere. Henholdsvis fire af armaturerne og syv af blødgøringsanlæggene var ikke godkendt til det danske marked. Markedskontrollen resulterede sammenlagt i seks politianmeldelser, og derudover måtte flere internetvirksomheder enten fjerne produkterne fra deres hjemmeside eller skrive tydeligt, at produktet ikke var godkendt til drikkevand.

Markedskontrollen fulgte op på en tidligere markedskontrol fra efteråret 2017 af byggevarer i kontakt med drikkevand. Dengang viste kontrollen, at mens der stort set var styr på dokumentationen i de fysiske butikker, var resultatet mere blandet, når det gjaldt internetbutikker. Det blev bekræftet i det nyeste kontrolresultat:

– På baggrund af kontrollen blev Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i nogen grad bekræftet i, at der fortsat var udfordringer blandt nogle internetforhandlere med efterlevelse af kravene i bekendtgørelsen om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand, lyder det i et skriftligt svar fra kontorchef i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, Birgitte Lundblad.

Ingen dokumentation – ingen montering

I TEKNIQ finder konsulent Birger T. Christiansen markedskontrollens resultatet tankevækkende – specielt i forhold til armaturer. Men han er omvendt ikke overrasket. Han modtager nemlig ofte – flere gange om måneden – opkald fra installatører, der står med et armatur ude hos kunden, som de ikke ved, om de kan eller må montere. Det er et reelt problem:

– Kunderne køber rask væk armaturer på nettet og beder installatørerne om at komme og sætte dem op. Jeg får ofte installatører i røret, som siger: Jeg står med et eller andet i hånden, og der står ikke noget som helst på det. Kan jeg montere det? Og der er svaret, at man er nødt til at finde ud af, hvad det er, og hvilken dokumentation, der ligger. Ellers skal man ganske enkelt ikke montere det. Jeg plejer gerne at sige, at hvis du ikke kan se et godkendelsesmærke, og du ikke kender fabrikatet, så skal du holde dig væk fra det, siger Birger T. Christiansen.

Det er en uheldig situation, installatørerne havner i, for kunderne er ofte ikke særligt indstillede på at betale for arbejde, som ikke bliver udført – også selvom installatørerne i sidste ende har ansvaret for, at produktet er godkendt og lovligt.

– Den autoriserede installatør har pligt til at sikre sig, at et armatur lever op til bygningsreglementets krav. Kunden har egentlig også den pligt, men har ikke nogen forudsætninger for at kontrollere det. Derfor kan man havne i en situation, hvor montøren er nødt til at bruge tid ude hos kunden på at tjekke om et givet armatur er lovligt. Hvis det ikke er, bliver han nødt til at gå igen, uden at løse opgaven og efterfølgende sende en faktura på den tid, der er brugt. Og det vil i mange tilfælde være op ad bakke, siger Birger T. Christiansen.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens markedskontrol understreger, at installatørerne skal være ekstra opmærksomme, hvis kunden selv har indkøbt sit armatur. Birger T. Christiansens opfordring er derfor, at man beder om dokumentationen for, at armaturet må bruges i Danmark, før man kører ud til kunden.

– Hvis man på forhånd kan bede kunderne sende et link til det, de gerne vil have sat op, så kan installatøren jo forberede sig hjemmefra i forhold til, om det er noget, han kan eller ej. Hvis ikke, kan han ringe til kunden på forhånd og sige, at han ikke kan montere armaturet, fordi det ikke er godkendt. Men han har med garanti et armatur, der er lige så godt, og så kan kunden returnere det, han selv har købt, siger Birger T. Christiansen.

Markedskontrol

I markedskontrollen blev 17 tilfældigt udvalgte virksomheder kontrolleret fordelt på to produkttyper: 6 armaturer og 11 blødgøringsanlæg.

Fire af armaturerne og syv af blødgøringsanlæggene havde ingen godkendelse.

Markedskontrollen resulterede samlet i seks politianmeldelser.

Alle kontrollerne blev udført som skrivebordskontrol.