fbpx
30. marts 2020

Varmepumpe-salg under dobbelt pres

Af: Lasse Andersen og Michael Degn

Foto: Jeppe Carlsen

Salget af varmepumper steg i 2019, men i et lavere tempo end tidligere år, viser nye tal fra Energistyrelsen. Lige nu presses salget yderligere af coronakrisen og af, at energispareordningen er løbet tør for penge, så husejerne ikke længere kan få tilskud.  

Salget af luft/vand varmepumper flader ud, og steg ikke så kraftigt i 2019 som de to foregående år, viser nye tal fra Energistyrelsen.

I 2019 blev der solgt 7403 luft/vand-varmepumper på det danske marked, hvilket svarer til en stigning på godt 15 procent i forhold til året før. Til sammenligning steg salget i 2017 og 2018 med henholdsvis 52 og 25 procent.

Salget af jordvarmeanlæg (væske/vand) har ligget nogenlunde stabilt de seneste fire år – og faldt en anelse fra 2310 i 2018 til 2251 i 2019.

Rammer dobbelt
Desværre er der lige nu ingen tegn på, at afmatningen i varmepumpesalget vil vende i 2020. Snarere tværtimod. Som installationsmedierne.dk tidligere har skrevet løber energispareordningen tør for penge med udgangen af marts, så det ikke længere er muligt at sikre kunderne et kontant tilskud, når de investerer i en varmepumpe.

Læs også: Tilskudsordning smækker kassen i før tid

Læs også: Tilskudsstop koster kunde 150.000

En ny tilskudsordning er i støbeskeen, men den træder først i kraft i 2021. Dermed bliver der skabt en uheldig stop-and go effekt i markedet, lyder det fra Søren Rasmussen, der er indehaver af virksomheden VVSøren Rasmussen, der sælger mange varmepumper.

– Det er irriterende, at vi ikke har fået stillet noget nyt i udsigt. Det ville være mere fair, at man 1. april startede en ny tilskudsordning. Så ville der være rene linjer. Nu er vi i stedet fanget i et ingenmandsland, siger Søren Rasmussen.

Samtidig er installatørerne i øjeblikket hård ramt af coronakrisen, som betyder, at boligejerne holder igen med at sætte gang i opgaver – i særlig grad større investeringer som varmepumper. Det oplever Torben Steffensen, der er en af indehaverne i Horsens-virksomheden VS Automatic.

– Der er stadig boligejere, som stiller en masse spørgsmål og gerne vil have et tilbud, men de slår ikke til på nuværende tidspunkt. Vi har også kunder, som vi reelt har solgt en varmepumpe til, der ringer og siger, at de gerne vente til vi er på den anden side af den her krise, siger Torben Steffensen.

Tiden er knap
Ifølge energipolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, Troels Hartung, er det bekymrende, at salget af de to typer varmepumper ser ud til at tabe fart. Det er nemlig dem, der, som led i den grønne omstilling, skal bidrage med CO2-besparelser ved at udfase oliefyr og naturgas til bygningsopvarmning.

– Hvis vi skal nå regeringens mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 i forhold til 1990-niveauet, er det helt afgørende at salget af varmepumper stiger i stedet for at flade ud. Vi kigger vi ind i en fremtid, hvor salget af varmepumper formentlig skal øges til det tredobbelt i forhold til det nuværende niveau, hvis politikernes grønne ambitioner skal indfries, siger Troels Hartung.

Han mener, at man fra politisk hold bør se på, om man kan ændre BoligJobordningen, så den i højere grad tilgodeser større investeringer – som installation af en varmepumpe. En anden mulighed er, ifølge Troels Hartung, at fremrykke den bygningspulje, der er skal erstatte energispareordningen fra 2021.

– Energispareordningen løber året ud, men det er ikke længere muligt at få tilskud. Derfor vil det give mening at sætte den nye pulje i gang allerede nu, så vi ikke får et hul på ni måneder, hvor boligejerne er afventende. Det er der ikke tid til, konstaterer Troels Hartung.