fbpx
18. maj 2020

Varmepumper får økonomisk håndsrækning

Af: Jesper Melgaard

Offentliggørelsen af første del af regeringens længe ventede klimaplan lægger op til at gøre det billigere at skifte fra sort til grøn opvarmning. Konkret betyder det 2,3 mia. kr. til udskiftning af olie- og naturgas til blandt andet varmepumper.

Regeringen har løftet en lille smule af sløret for den kommende klimaplan, der skal bringe Danmark frem mod målet om en reduktion på 70 procent af CO2-udledningen i 2030. Regeringen vil således sætte fart i udfasningen af naturgas og olie til opvarmning ved bl.a. at gøre det billigere at skifte til varmepumper. En strategi, der glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne

Adm. direktør Troels Blicher Danielsen ser gode takter i planen, men ser også frem til at se, hvordan regeringen i praksis vil omsætte de gode intentioner til handling.

Læs også: Ny rapport: Varmepumper kan dække halvdelen af varmeforbruget

– Når det er sagt, så skal vi ud af den økonomiske krise ved at tænke grønt og skabe private arbejdspladser. På varmeområde sker det ved at motivere danskerne til at investere i eget hjem og ikke ved at gøre kommuner eller fjernvarmeselskaber til varmepumpeleverandører i konkurrence med lokale, private virksomheder, siger Troels Blicher Danielsen og uddyber:

– En løsning kan være at udvide den eksisterende boligjobordning, så man hæver det fradragsberettigede beløb til at omfatte materialer, når man fx får installeret en varmepumpe. Man kan også give mulighed for at overføre uudnyttede fradrag fra år til år. Det vil virkelig kunne få flere boligejere til at vælge en varmepumpe – i hvert fald mere end ved at straffe dem, der har et olie- eller gasfyr, siger Troels Blicher Danielsen.

Frit valg

I den første del af planen vil man eksempelvis hæve afgifterne på varme fra naturgas og olie og sænke den på elvarme – til for eksempel varmepumper. Samtidig vil man bruge 2,3 mia. kr. til udskiftning af olie- og gasfyr ved blandt andet at støtte varmepumper på abonnement.

– Det er rigtig positivt at regeringen sænker elvarmeafgiften og vil støtte udbredelsen af fx varmepumper. Regeringen skal ikke gøre sig til dommer over hvilke forretningsmodeller, der skal drive markedet. Varmepumper på abonnement er en dyr løsning for forbrugerne, og langt de fleste vælger i dag at købe varmepumper på trods af de betydelige tilskudsordninger, der findes til varmepumper på abonnement,” siger Troels Blicher Danielsen.

Samtidig understreger han, at der er brug for, at den offentlige sektor går forrest – også når det gælder udfasningen af fossil opvarmning.

– Vi har i vores forslag til en strakspakke i sidste måned derfor foreslået, at man stiller krav til, at alle oliefyr i den offentlige sektor skal være udfaset senest i 2022. Et initiativ, man med fordel kan inddrage i regeringens klimaplan. Oliefyr står stadig for cirka syv procent af opvarmningen i offentlige bygninger til trods for, at det er en både dyr og klimaskadelig løsning, siger Troels Blicher Danielsen.

Fakta

2,3 mia. kr fra 2020-2024 til omstilling fra olie- og naturgas til blandt andet varmepumper og fjernvarme.

Der er i dag omkring 80.000 oliefyr og 380.000 naturgasfyr.

Regeringens pakke anslås at betyde omstilling af 20.000-40.000 oliefyr og 50.000-80.000 gasfyr i 2020-2040.

Forslag vil føre til en reduktion på 0,7 millioner ton CO2, lyder det.