fbpx
06. september 2021

Varmepumper først i køen ved ny tilskudsrunde

Af: Michael Degn

Energistyrelsen vil prioritere varmepumpe-projekter højest, når bygningspuljen igen åbner for ansøgninger i løbet af denne måned.

Varmepumperne kommer helt frem i køen af ansøgere til den kommende runde af Bygningspuljen. Det forklarer Energistyrelsen, som er forpligtet til at minimum 60 procent af tilskudskronerne går til projekter, der indeholder varmepumper.

– Sagsbehandlingen kommer til at foregå efter først-til-mølle-princippet som hidtil, og vi vil holde ansøgningsportalen åben, indtil vi kan se, at der er modtaget varmepumpe-projekter nok til at sikre puljens krav om, at mindst 60 procent af puljen går til projekter, der indeholder konverteringer. Det betyder så også, at vi forventer, at der vil komme flere afslag denne gang til rene klimaskærmsforbedringer, som udskiftning af eksempelvis døre, vinduer og ekstra isolering, siger Heidi Ingeman Koch, kontorchef i Energistyrelsen.

Læs også: Varmepumpetilskud skrumper til september

Ved forårets ansøgningsrunde i april nåede kun 8600 at lægge billet ind på de eftertragtede tilskudskroner, inden kassen var tom. På baggrund af de tilsagn om tilskud kan Energistyrelsen nu se, at der mangler varmepumpeprojekter ved årets sidste ansøgningsrunde i september, hvis kvoten skal opfyldes.

TEKNIQ Arbejdsgiverne roser Energistyrelsen for at gøre en særlig indsats for varmepumpe-projekterne, som giver en hurtig gevinst i forhold til at reducere CO2-udledningen og få varmeudgifterne til at skrumpe hos den enkelte husejer. Til gengæld er der behov for at se nærmere på selve rammen for tilskuddene de kommende år.

Pulje på skrump
I foråret forsvandt tilskudsmillionerne som dug for solen på godt 12 timer. Over 80.000 forsøgte i løbet af dagen af få del i tilskuddet, men kun omkring hver 10. nåede at få lagt billet ind. Siden er tilskuddet sat yderligere ned til cirka 19.000 kroner i tilskud til en A+++-varmepumpe i et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter. Håbet er, at det kan få spredt de resterende tilskudsmillioner ud på endnu flere boligejere. Alligevel er der sandsynligvis en del ansøgere, der ikke vil få tilskud i år.

– Vi oplever, at Energistyrelsen er meget opmærksomme på problemerne hele vejen igennem og løbende forsøger at justere i vilkårene for tilskud. Men det grundlæggende problem er, at området er underfinansieret i forhold til behovene og interessen hos danskerne. I 2022 er der lagt op til, at Bygningspuljen bliver væsentligt mindre, hvilket er et kæmpe problem, som jeg håber at politikerne er opmærksomme på i forhandlingerne, siger Carsten Essler Helmer, der er konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Læs også: Styrelse forsvarer tilskudskaos

Bygningspuljen for 2021 er samlet set på 675 millioner kroner inklusiv omkostninger til administration. Første ansøgningsrunde var 7. april, hvor der i udgangspunktet var 250 millioner kroner i spil, mens årets sidste åbner i løbet af september. Energistyrelsen har endnu ikke offentliggjort en præcis åbningsdato for ansøgningsrunden.

TEKNIQ Arbejdsgiverne arrangerer et webinar om Bygningspuljen frem mod ansøgningsrunden. Det foregår onsdag den 8. september og er målrettet installatører og montører af varmepumper. Læs mere her.