fbpx
08. januar 2019

Varmepumperne trækker det grønne læs

Af: Jesper Melgaard

Foto: arkiv

Efterspørgslen efter vedvarende energiløsninger bliver ved med at stige. Det viser en medlemsundersøgelse fra brancheorganisationen TEKNIQ. Det er især varmepumperne, som driver væksten.

Stadig flere danskere får øjnene op for fordelene ved at investere i vedvarende energiløsninger. Ifølge en medlemsundersøgelse fra TEKNIQ oplevede 36 procent af landets el- og vvs-installationsvirksomheder, at efterspørgslen efter denne type løsninger steg i 2018. Dermed fortsætter tendensen fra 2017. Samtidig forventer 50 procent af virksomhederne, at efterspørgslen vil fortsætte med at stige de kommende to år – mens kun 16 procent tror, den vil falde.

Undersøgelsen viser dog også, at det først og fremmest er varmepumperne, danskerne har taget til sig blandt de vedvarende energiløsninger. Varmepumperne har de senere år oplevet et folkeligt gennembrud, der også kan aflæses ude hos installatørerne. 30 procent oplever et stigende salg af varmepumper, hvilket ligeledes svarer til tallene for 2017.

Andre teknologier som for eksempel solcelleanlæg, solvarmeanlæg eller træpillefyr oplever ikke de samme stigninger. Her er salget i bedste fald stagneret og mange steder ligefrem faldet de senere år.

– Det viser, at økonomiske overvejelser er den altoverskyggende faktor, når danskerne skal investere i energirenovering af deres bolig. Varmepumperne er en investering, som relativt hurtigt kan tjene sig selv ind, og teknologien er blevet styrket gennem den afgiftsnedsættelse, der er aftalt i det seneste energiforlig. Omvendt har især solcellerne gennem en årrække levet en omtumlet tilværelse med skiftende tilskudsregler, som har været svære at gennemskue for både installatørerne og deres kunder, siger Simon O. Rasmussen, der er underdirektør i TEKNIQ.

Han understreger, at der er brug for klare rammer og langsigtede tilskudsmuligheder, så man som kunde kan føle sig tryg ved, at de penge, man bruger på eksempelvis et solcelleanlæg, er investeret på et grundlag, der holder.

– Derudover er det naturligvis op til installatørerne at fungere som effektive rådgivere, både når det gælder om at guide kunderne frem til de rigtige løsninger og at navigere rundt mellem de tilskudsmuligheder, som rent faktisk findes, siger Simon O. Rasmussen.