fbpx
24. august 2020

Installatør: VE-godkendelse sikrer bedre installationer

Af: Lasse Andersen

Det er et fornuftigt krav, at branchens virksomheder skal være VE-godkendte, hvis deres varmepumpekunder skal have et økonomisk tilskud. Det mener Jess Mørk, der netop selv har gennemført et VE-kursus. 

Jess Mørk, der driver virksomheden Dansk VVS & Klima i Odense, har netop gennemført et fem-dages kursus, så han nu er VE-godkendt til at installere varmepumper. Virksomheden har installeret varmepumper i fem-seks år, og han tilmeldte sig udelukkende kurset, fordi det er blevet et krav, at virksomheden er VE-godkendt, hvis kunderne skal have et statsligt tilskud til varmepumpen.

Læs også: Nyt VE-krav travlhed i branchen

– På forhånd troede jeg faktisk ikke, jeg kunne lære noget nyt. Men jeg lærte en masse, det må jeg være ærlig at sige, konstaterer Jess Mørk.

Han forklarer, at han har fået en bedre forståelse for, hvordan varmepumpen er bygget op indvendig.

– Kurset har givet mig en ret nørdet viden om, hvordan kølekreds, kondensator, kompresser og så videre fungerer. Og når det er på plads, har du bare bedre forudsætninger for at vælge den rigtige varmepumpe til kunden. Jeg mener ikke, at jeg har lavet dårlige installationer tidligere, men jeg behøver ikke længere at bruge leverandørernes beregnere. Jeg kan simpelthen basere mit valg på flere faktorer nu – og det er en fordel, siger Jess Mørk.

Læs også: TEKNIQ Arbejdsgiverne: Branchen skal ikke frygte høje krav

Fårene bliver skilt fra bukkene
Derfor er han også blevet overbevist om fornuften i, at der er blevet indført et krav om VE-godkendelse, som aktørerne på varmepumpemarkedet er nødt til at forholde sig til.

– Som travl installatør kan det være besværligt at hive fem arbejdsdage ud af kalenderen for at tage et VE-kursus, men jeg er sikker på, at kravet kommer til at sikre bedre varmepumpeinstallationer ude hos husejerne. Det er positivt, for der er godt nok mange dårlige installationer derude. Når vi laver eftersyn, ser vi de installationer, hvor det er gået galt. Det kan være installationer med små rør og alt for store varmepumper eller alt for små varmepumper uden buffertank, forklarer Jess Mørk og fortsætter:

– Med VE-kravet bliver fårene skilt fra bukkene på markedet, og jeg tror, det bliver nemmere for de VE-godkendte virksomheder at drive deres forretning, når de useriøse aktører bliver sorteret fra.

Dødt marked
Den erfarne odenseanske installatør er altså glad for sin nye viden, men lige nu bliver den ikke bragt i spil, fordi varmepumpemarkedet er stendødt.

– Ingen vil købe en varmepumpe lige nu, fordi den nye tilskudsordning ikke er åbnet endnu. Og jeg kan da godt forstå, at kunderne venter med at slå til, når de finder ud af, at de kan få 20-25.000 i tilskud om to-tre måneder. Lige nu befinder markedet sig i et usundt vakuum mellem to tilskudsordninger, og der er virkelig behov for, at retningslinjerne for at søge tilskud fra den nye tilskudspulje kommer på plads.

I den nuværende situation mener Jess Mørk, at man er nødt til at være ærlig overfor kunderne.

– Jeg siger, at jeg gerne vil regne på prisen, når kunderne henvender sig, men jeg er også ærlig og anbefaler, at vi venter med at sætte installationen i gang, fordi der venter et ret stort tilskud forude. Jeg synes ikke, jeg kan tillade mig andet.

Jess Mørk tog et VE-kursus udbudt af KEA og bestod eksamen med et 10-tal.