fbpx
04. januar 2019

Mange fejl i vikar-lønninger

Af: Mikkel Svinth Rødgaard

Installatørerne er ikke gode nok til at sikre, at indlejede vikarer bliver aflønnet efter overenskomsten. Sådan lyder meldingen fra TEKNIQs jurister, som understreger, at lønnen er installatørernes ansvar – ikke vikarbureauernes.

Der er højkonjunktur i installationsbranchen i øjeblikket, og deraf følger en mangel på arbejdskraft. Derfor benytter installatørerne i øjeblikket vikarer i stor stil.

Et analysenotat udarbejdet af TEKNIQ viser, at hver fjerde (24 procent) af installatørerne planlagde at bruge vikarer i løbet af 2018.

Aflønningen af vikarerne giver dog ofte anledning til problemer, fordi installationsvirksomhederne ikke er gode nok til at sikre, at vikarerne bliver aflønnet efter den gældende overenskomst og eventuel lokalaftale. Det oplever Tina Lind-Larsen, der er advokat i TEKNIQs arbejdsmarkedsafdeling.

– Vi kan se, at der er problemer, og der bliver rejst en del sager fra fagforbundene, fordi der indimellem er vikarbureauer, som ikke helt er blevet orienteret om, hvilken overenskomst vikarerne er omfattet af. Og det er altså brugervirksomhedes ansvar at sørge for, at vikarbureauet er godt nok orienteret, siger Tina Lind-Larsen til installationsmedierne.dk.

Det går for stærkt
Hun opfordrer virksomhedsejere, som indlejer vikarer, til at få tingene i orden – ligesom man ville gøre det i andre sammenhænge:

– Når virksomhederne indgår entreprisekontrakter er der for eksempel ingen tvivl om, at det skriftlige skal være i orden. Det er bare ikke lige så udbredt, når man taler vikarer. Det går ofte lidt stærkere, fordi man akut står og mangler nogle arme og ben. Jeg har eksempler på, at folk ikke engang har haft en samarbejdsaftale med vikarbureauet. Det hele er klaret med en opringning: ”Jeg skal bruge to, som skal stå her på mandag.” Og så er det det, siger hun.

Men virksomhederne kan ikke bare regne med, at vikarbureauerne af sig selv følger den relevante overenskomst og virksomhedens lokalaftaler. Hvis vikarerne for eksempel ikke har fået betalt den rigtige pension eller de rigtige tillæg, så rammer efterbetalingssagerne – som forbundene er meget konsekvente til at rejse – virksomheden og ikke vikarbureauet.

– Tillid er godt, men kontrol er bedre i denne her sammenhæng. Det er klart, at man ikke skal sidde ude hos vikarbureauet og køre lønnen selv, men det er en god idé at konstatere, at tingene er i orden ved selvsyn, for eksempel ved at få en kopi af den første lønseddel, siger Tina Lind-Larsen.