fbpx
23. april 2019

”Vvs-branchen mangler faglighed stolthed”

Af: Mikkel Svinth Rødgaard

Foto: Heidi Tøft

Heidi Tøt har været regnskabschef i flere forskellige brancher. Nu er hun en del af vvs-branchen, som godt kunne trænge til at ranke ryggen og slippe sit tag i fortiden, mener hun.

Hvad er din baggrund?
Jeg er uddannet i en entreprenørvirksomhed, og så har jeg undervejs været i en forening i en del år. Derudover har jeg siddet i et mindre mediehus, og nu er jeg så i vvs-branchen. Alle steder har jeg arbejdet med regnskab, administration og HR.

Hvad har overrasket dig mest ved installationsbranchen?
Det, som måske har overrasket mig mest, er, at det er en branche, som måske til tider er lidt kaotisk, og på visse punkter ikke helt har fulgt med tiden. Blandt andet i forhold til it. Det er jo ikke til at finde et it-system, der rent faktisk kan håndtere alle udfordringerne i denne branche. Her tænker jeg både på det regnskabsmæssige men også på kvalitetsstyring og projektstyring.

Hvad kan branchen blive bedre til?
Den kan netop blive mere professionel. Det er nok en branche, som hænger lidt for meget fast i fortiden. Det er altså nye tider, og det er ikke længere bare et manuelt fag, som det måske var for 20 år siden, hvor alle virksomheder var små med en mester og nogle få svende. Nu har tingene vokset sig lidt større, og jeg synes, at man på mange måder ikke rigtig har den viden og professionalisme, man burde have for at lede en større virksomhed.

Som udgangspunkt er ejeren af virksomheden teknisk dygtig og måske en god sælger, men hvilke forudsætninger har han for at være administrerende direktør? Det er ofte de dygtige svende, der bliver ”trukket ind” som overmontører, måske burde man se mere på deres lederevner.

Jeg synes også, at man mangler noget faglig stolthed. Jeg oplever faktisk, at det er noget generelt, som gennemsyrer branchen. Hvis jeg sammenligner med andre brancher, så er de altså mere stolte af det, de laver, end hvad jeg oplever i vvs-branchen. Jeg har hørt vores egne svende sige, at: ”De bare er vvs’ere”. Det er de jo ikke ”bare”! Vvs er et kompliceret fag, det skal vi blive bedre til at leve op til og til at formidle.

Hvad synes du, man er særligt god til i branchen?
Jeg synes kort og godt, at man er god til at knokle, manuelt. Man er god til at lægge nogle arbejdstimer.

Hvad kan du bidrage med, som andre ikke kan?
Jeg kan bidrage med min faglige viden og min erfaring fra flere forskellige brancher. Og jeg kan bidrage med noget professionalisme og noget struktur.

Hvad er den største forskel sammenlignet med dit tidligere job?
Jeg synes måske, at der mangler struktur og planlægning, når jeg sammenligner. Nu taler jeg ikke kun om vores lille firma, men om byggebranchen i det hele taget. Det kan godt være svært at få lov til at være professionel, når det virker som om de andre aktører i byggebranchen ikke følger med. Jeg vil tro, at de fleste firmaer i branchen for eksempel kender til uprofessionelt udbudsmateriale.