25. juni 2019

Zoo’s betonstøbte pandahus krævede perfekte elinstallationer

Af: Amalie Klitgaard

Foto: Amalie Klitgaard

Elvirksomheden CR EL & Teknik har udført alle elinstallationer på det nyåbnede pandahus i Københavns Zoo. Alle installationer er støbt ind i beton i den Bjarke Ingels-tegnede bygning.

I over et år har to folk fra CR El & Teknik dagligt været i zoologisk have. Virksomheden har nemlig udført de komplekse elinstallationer på det nyåbnede pandahus i Københavns Zoo.

– Der har været drøn på, og det har været virkelig sjovt, fortæller overmontør i CR El & Teknik, Mikkel Storgaard.

Den største udfordring var et arkitektonisk krav om, at alle elinstallationer skulle indstøbes i beton. Installationerne er lavet i sektioner af 20-30 meter, så det var nødvendigt at være forudseende og være i stand til at overskue installationer til LED-belysning, datanetværk, brandtekniske installationer med videre. For når der først er støbt, er løbet kørt.

Derfor krævede det meget opmærksomhed fra de to installatører, som hele tiden skulle have fokus på, hvilke installationer som sad længere henne i konstruktionen for ikke at lukke sig selv inde.

For at undgå problemer havde det rådgivende ingeniørfirma MOE projekteret, at der skulle trækkes to rør rundt til samtlige indstøbte installationer. Også selvom der reelt kun var brug for et rør, forklarer Mikkel Storegaard:

– Et par gange har vi gjort brug af det disponible tomrør. Alternativet havde i disse tilfælde været at rillefræse i den synlige beton.

Tæt samarbejde
Panda-anlægget er tegnet af arkitekt Bjarke Ingels som et kæmpe Yin og Yang-symbol. Derfor er det buet, hvilket har gjort det teknisk udfordrende. Der har ikke været nogle lige flader at måle efter til de indstøbte installationer. Derfor samarbejdede elinstallatørerne med NCC Beton, som havde en landmåler, de hyrede til at udmåle og markere hver eneste lampe og stikkontakt, fortæller Mikkel Storgaard.

Det har været en rigtig krævende opgave, istemmer byggeleder fra rådgivningsvirksomheden Børthy Schriver Lundemann, Suzanne Overgaard, men sundt for alle parter, at overliggeren har været høj i kraft af en ambitiøs bygherre, skrappe krav og komplekse tekniske rammer.

Teknikken fik dog også lov til at bestemme lidt. Blandt andet var det nødvendigt at rykke på nogle downlights, fordi de var placeret midt i en dilatationsfuge, forklarer overmontør Mikkel Storgaard:

– Arkitekten har været meget til stede på pladsen, hvilket bevirkede, at vi ofte kunne tage den rigtige beslutning i en fart.

Han er tilfreds med det samlede resultat. Trods komplekse elinstallationer og at projektet næsten blev fordoblet undervejs, lykkedes alt inden for aftalt tid – så Pandahuset kunne blive indviet i april.

CR El & Teknik blev valgt til opgaven, fordi teknik-leverandøren C5 VVS og Ventilation ønskede én partner på al el-teknik med ekspertise til at varetage hele den komplekse elinstallation.

C5 VVS og Ventilation er stor-entreprenør på den tekniske entreprise i pandabyggeriet og har dermed ansvaret for alle de tekniske installationer, kloak, el, CTS, ventilation, isolering og VVS.